Jodas Historie.

Det gamle fine skilt fra Joda.

Ove Johansen i færd med at producere dukkelifts på fabrikken i Præstø.

Legetøjshuset i Præstø, Adelgade 14 - 16. Et udstillingsvindue med drengelegetøj og et udstillingsvindue med pigelegetøj. De øvrige vinduer var forbeholdt barnevogne, klapvogne, barnestole samt diverse kurvevarer.

Henrik - første barnebarn - tager med stor iver legetøjsforretningen i brug.

Barnebarnet Henrik går på opdagelse i drengevinduet med et godt øje til karrusellen med biler.

Mine forældre startede omkring 1950 deres dukkesko-fabrikation i 3 rum i kælderen, hvor vi boede i Københavns arbejdervarter i Sydhavnen. Mor var uddannet modist og havde suppleret til husholdningen med at sy hatte for folk. Ind imellem lavede hun dog også andre ting. Lampeskærme, quiltede pynte-silketæpper til barnevogne m.m. og altså også tøj til forskellige dukker som f.eks. dem på billederne, men også til Rosebud-dukken (tror jeg nok den hed).

Far var maskinarbejder og havde også forsøgt sig med fabrikation af forskellige ting som lysekroner og andre ting i smedejern, det meste uden stort held. Han købte og solgte forskellige artikler, men det blev først med dukkeskoene, de fik nogenlunde held. Til at begynde med arbejdede far, men efterhånden måtte han også hellige sig dukkeskoproduktionen heltids sammen med mor. De fik damer – ofte hjemmegående husmødre – til at arbejde for sig hjemme, og med tiden blev der flere og flere hjemmesyersker. Tiden var med mine forældre, og de tjente så godt, at de kunne købe en legetøjsbutik i Præstø i 1964. Her fortsatte de produktionen, udover dukkesko og dukketøj nu også af dukkeseler og dukkelifts.

Med tiden døede fabrikationen dog ud, og de helligede sig helt og holdent forretningen. Alt i alt har de vel beskæftiget sig med dukkeskoene i ca. 20 år, så det er altså ikke så længe. Det var dog det meste af min barndom, og jeg var da også med til at pakke og deslige. Til at begynde med kørte far ud til legetøjsforretningerne på cykel, men som tiden gik, og forretningen gik bedre, fik han råd til en lille bil. Det var hårdt arbejde, ofte til sen nat, så jeg måtte selv sørge for at komme op og i skole om morgenen. 
 Navnet Joda blev dannet, fordi mine forældre Else og Ove Johansen tog "JO" fra deres eget navn og "DA" fra slutningen af mit navn: Gyda.

Venlig hilsen Gyda Metz