Grethes Dukketøjs Historie.

Dagbladet Torsdag 11 juni 1964.

Gadstrup dikterer i dag dukketøjsmoden.
Landets dukkemødre klæder deres dukker i tøj fra fabrikken "Grethes dukketøj",der beskæftiger over 50 medarbejder.

Tilfældigheder har ført til,at dukkemodens højborg ligger i Gadstrup ved Roskilde.Mens kvindens moder for størstedelens vedkommende dikteres fra Paris,kan man i haute colture-huset "Grethes Dukketøj",Hovedgaden 19 i Gadstrup,fortælle alle landets små dukkemødre,hvad deres børn i denne sæson skal bære af tøj.
En stor portion gå-på-mod og fingerfærdighed var begyndelsen til en enorm fabrikation af dukketøj fra de allermindste størrelser til store flotte dukker på en længde af 60 cm.
- Det vi i dag har nået,fortæller fru Grethe Laursen,der sammen med sin mand Sigfred Laursen,driver virksomheden,startede egentlig,fordi mine børn blev store og forlod hjemmet.Jeg havde ikke rigtig noget at tage mig til,så derfor begyndte jeg at sy dukketøj til venner og bekendtes børn.
Efterhånden greb det sådan om sig,at jeg gik igang med at spekulere på,om der ikke kunnes laves en forretning ud af det.Vi kom igang med ideen,der netop faldt på det helt rigtige tidspunkt,og i løbet af ganske kort tid havde vi mere end nok at bestille.

8000 stykker tøj om ugen.
Jeg må dog tilstå siger fruen,at ideen i den allerførste tid fik en lidt blandet modtagelse,idet enkelte legetøjshandlere ikke troede,at det kunne blive en gangbar artikel,men størsteparten af legetøjshandlerne modtog med glæde ideen om dukketøjet,da man derved fik et behov dækket.Nu er det otte år siden,ægteparret Laursen begyndte deres dukketøjsfabrik,og omsætningen er siden steget støt.I dag laves der gennemsnitlig 8000 stykker tøj om ugen,og fra at virksomheden i starten havde ganske få medarbejdere,findes der i dag 40 hjemmesyerske spredt over det meste af Midtsjælland,der er knyttet til fabrikken,mens man i Gadstrup er otte mennesker foruden findes regnskabschef med flere,så man i alt er oppe på et par og halvtreds medarbejdere.I årets fire sidste måneder forøges antallet af medarbejder med mindst 30,idet man da har rygende travlt.Man må tænke på den store efterspørgsel af dukketøj,der efterhånden er blevet en udpræget julegaveide.

Fuldt ekviperet:32 stykker tøj
Vi klæder dukkebørnene på fra inderst til yderst erklærer fru Grethe Laursen.Se blot vor bedste salgsartikel "ønskedukken" som kun er 15-16 centimeter lang.Den har i dag ialt 32 stykker forskelligt tøj lige fra undertøj til vinterfrakke af teddybear,ligesom man kan købe små calypsobukser,stoftryksanorakker,jeans,strandkjoler,ja så at sige alt,som rigtige børn bærer.---Hvem dikterer dukkemoden?
--I første række er det vel de ønsker,som børnene har,men vi må også i et meget stort omfang følge med i,hvad børn bruger af tøj,så vi hele tiden kan have det nyeste nye.Pigerne ønsker sig i første omgang tøj af silke og nylon,men også mere almindelige stoffer som bomuld og uld..
-- Har De planer om eksport til udlandet?
--Ja,når vi får mere plads,vil vi gerne sende vore dukkerober til udlandet,men først skal vi have udvidet vor virksomhed.Vi har allerede i nogen tid haft følere ude for at få forbindelse med udlandet,og i første omgang vil vi sende tøj til Sverige og Norden.

Gik fra mekanikken til dukketøjet.
"Grethes Dukketøj" er et familieforetagende.Foruden ægteparret Laursen deltager begge deres børn,en søn og datter samt en svigerdatter og enplejedatter i det daglige arbejde.Den der har foretaget det største spring er Sigfred Laursen,der indtil for få år siden arbejdede som mekaniker,og ligeså ferm Sigfred Laursen tidligere var til at behandle mekanik og motorer,ligeså dygtig er han i dag til at arbejde med de ganske små kjoler og bluser.
--Når vi har været så heldige med dette eksperiment som dukketøjet til at begynde med var,skyldes det for en stor dels vedkommende,at flere og flere kvinder er udearbejdende og derfor ikke i så stort omfang som tidligere kan få tid til at sy dukketøj til børnene,siger fruen.Desuden må vi også tænke på,at dukkerne med tiden er blevet bedre,de er mere hårdføre og kan i dag tåle,at børne klæder dem af og på,og endelig er der en meget vigtig ting:børn er nu om stunder mere krævende.De forlanger af deres forældre,at få fint og godt tøj til dukkebørnene.

--De var blandt de allerførste med dukketøj,men nu er der mange lignende virksomheder?
--Ja enkelte er skudt op efter vor,men egentlig kan man ikke mærke nogen konkurrence.
--Hvad laver de selv?
--Tidligere var jeg med i det hele,men i dag er mit arbejde indskrænket til kun at omfatte tegning af de nye dukketøjsmodeller,og til at gå de andre til hånde.

Roskilde Tidende lørdag den 9 oktober 1965.

Dukketøjet med stil - i den helt store stil...

"Grethes Dukketøj" i Gadstrup fylder ti år i næste uge.
Startede med éen syerske,beskæftiger nu 105 over hele landet. - Hele familien i funktion.

                                                                    Gadstrup.
En driftig virksomhed,en af dem,der startede på et spisebord i en treværelsers og nu knebent i et toetages hus med udbygninger og garage,fylder torsdag den 14 oktober 10 år.Fabrikken ligger i Gadstrup på Hovedgaden 19 og hedder "Grethes Dukketøj".Den indehaves af Sigried og Grethe Laursen.

Ideen med dukketøjet var fru Grethe Laursens.En elektrisk symaskines indtog i det lille hus i Herlev var anledningen,og mulighederne var gode nok,for fru Laursen er udlært syerske.

Det var dog slet ikke min tanke,at virket skulle få det omfang,som det har i dag.Det var først og fremmest min mening,at dyrke syeriet som en hjemmehobby,fortæller fra Grethe Laursen.

Familien med.
En veninde og jeg begyndte at sy med salg for øje.Da vi opdagede,hvilket marked,der er for dukketøj,måtte min familie hjælpe til.Min veninde sagde hurtig stop.-Hun fandt det uoverkommeligt som levebrød.
Snart måtte dukketøjsfamilien købe nye hjælpemidler,og der blev for lidt plads i Herlev.Så rykkede virksomheden til Greve. - Her tog nødvendigheden af udvidelse også overhånd,og i 1962 indtog dukketøjsfabrikken Hovedgaden 19 i Gadstrup.

105 syersker.
"Grethes Dukketøj" beskæftiger nu 105 damer rundt om i landet.De sidder hjemme ved deres maskiner og syr efter eget behov.Nogle enkelte indretter sig,som om de sidder på en systue,fra et bestemt klokkeslet om morgenen til hen ad eftermiddagen,og får på den måde en fin fortjeneste ud af det.
I virksomheden i Gadstrup findes kun én maskine - nemlig den,de mange dukkemodeller bliver til på.Her er simpelt hen ikke plads til syende damer.
Modellerne til dukketøjet rystes ud af fru Laursens ærme.
- Det er ikke svært at finde på,siger hun.Med de mange dejlige stoffer,der er fremme,og den alsidighed,moden frembyder,er der rige muligheder.

Mannequin - Tøj
Fabrikken laver størrelser fra 16 til 60.Der laves de yndigste små kjoler til miniature - babydukker op til dukker i menneskelig baby - størrelse.Også den meget omtalte mannequindukke bliver klædt på i Gadstrup.Hun kan frenvise en garderobe,som de berømte filmdivas.Hun har negligé,bikini,sølvlameslacks,"nappa"-dragt,pels og aftendress i guldlamé.
Tøjet til baby-dukkerne er gennemført og yndigt som børnetøj med festoner og pufærmer.
- Vi har lagt mærke til,at de danske småpiger er mest begejstret for baby-dukker,fortæller hr. og fru Laursen,mens de svenske piger helst vil lege med den voksne mannequindukke.Sverige er vort eneste udenlandske marked.Vi fik engang tilbud fra Canada,men afslog,fordi vi ikke kan overkomme mere.Alle rum i huset er taget i brug.Sidst er garagen inddraget til emballeringsmaterialer.To damer fra Gadstrup er beskæftiget med emballeringen sammen med hr.og fru Laursens søn,Tony Laursen.Hans kone,Inga Laursen passer en standsemaskine,og fru Grethe Laursen skærer alt dukketøjet til,inden stofferne sendes ud til syerskerne.Endvidere har familien en ung pige,Inger Nielsen,i huset,som i de sidste fem år,har passet husholdningen og hjulpet til i virksomheden.

Sæson hele året.
Der er ikke altid fri i weekenden for familien.Forespørgslerne er så store,at der må arbejdes meget.
- I de første år havde vi især travlt fra august til jul,men nu har vi sæson hele året,fortæller hr.og fru Laursen.
- Det er givet,at vi har startet på et heldigt tidspunkt.Vor produktion er i den grad betinget af velfærdstiderne.Da vi var børn,var der ikke noget,der hed købt dukketøj.Nu er det en almindelighed som alt andet legetøj.